Povestea banilor începe cu primii oameni care au decis să facă troc în loc să folosească violența pentru a lua bunuri unii de la alții. Această schimbare vine cu implicații profunde în modul în care ne organizăm ca societate, producându-se o trecere de la o situație conflictuală în care existau câștigători și pierzători, la o situație în care prin troc toți cei implicați puteau avea ceva de câștigat.
Așadar, banii joacă un rol foarte important în structura societății noastre și reprezintă unealta principală prin care comunicăm valoarea unii către alții.
Pe parcursul istoriei au existat mai multe modalități general folosite de a structura această unealtă denumită ban. Dar toate formele, oricât de diferite, au servit funcții specifice. Înainte de a discuta despre diversele tipuri de bani, hai să vedem mai întâi care sunt funcțiile și proprietățile pe care trebuie să le aibă un lucru pentru a fi considerat ban.
Cele trei funcții ale banilor:
• formarea unui mediu de schimb – banii trebuie să fie general acceptați în schimbul bunurilor și serviciilor;
• mijloc de tezaurizare – banii trebuie să își păstreze valoarea în timp, permițând acumularea de valoare în prezent pentru a fi cheltuită în viitor;
• capacitatea de măsurare a valorii – banii trebuie să exprime valoarea într-un mod ușor de înțeles care permite compararea diferitelor bunuri și servicii;
Proprietățile banilor:
✓ durabilitate;
✓ portabilitate;
✓ divizibilitate;
✓ dificultatea falsificării.
Motivul principal pentru care ne-am îndepărtat de troc este dubla coincidență a nevoilor. Adică dacă tu ai banane și îți dorești portocale, poți face schimbul doar cu cineva care are portocale și își dorește banane, iar asta devine complicat la scală largă. Deoarece oamenii tind spre nevoi din ce în ce mai complexe, a trebuit să găsim soluții pentru acest neajuns. De aici pleacă această poveste a banilor.
Cu cât avansam prin istorie, omenirea a găsit modalități diferite și din ce în ce mai eficiente de aservi aceste funcții și proprietăți, astfel au existat mai multe upgrade-uri ale banilor.
Barter.
Totul a început simplu, de la schimb. În loc de bani, oamenii foloseau ceia ce este cunoscut azi ca Barterul, sau schimb. Barterul este un act de tranzacționare de bunuri sau servicii între două sau mai multe părți fără utilizarea banilor sau a unui mijloc monetar.
Banii marfă (Obiecte).
După ce au avut destul timp în care să studieze conceptul de valoare, oamenii au ajuns la concluzia că unele lucruri vor avea valoare în viitor pentru că au o lungă istorie a valorii în trecut. În această categorie aurul este câștigător, dar și alcoolul, canabisul, sarea sau ceaiul sunt exemple de bani marfă.
Banii reprezentativi (Aur).
Cel mai cunoscut exemplu de bani reprezentativi este standardul de aur, un sistem prin care masa monetară este determinată de o cantitate clară de aur care se află în posesia instituției care emite banii.
Banii FIAT.
Acesta este tipul de bani majoritar folosiți în zilele noastre. Banii FIAT nu au nicio valoarea inerentă și nici nu reprezintă un certificat a vreunui bun pentru că au fost disociați de aur sau orice altă valoare fizică. Acești bani sunt emiși prin decret guvernamental și efectiv reprezintă o promisiune a valorii făcută de guvern prin banca centrală.
Criptomonedele (Bitcoin).
Cel mai nou tip de bani inventați sunt criptomonedele, iar acestea au o natură strict digitală. Ca exemplu vom lua cea mai populară criptomonedă – Bitcoin. În comparație cu banii marfa, care puteau fi folosiți în mai multe locuri de pe glob decât o moneda naționala (FIAT). Bitcoin este nu doar popular și folosit pe întregul glob, dar și imposibil de falsificat, sau reemis adăugator (ceia ce joacă un rol important în inflația acestei monede). Avantajul acestei criptomonede este ușurința cu care Bitcoin poate fi tranzacționat (în doar câteva minute), cât și siguranța stocării acestei criptomonede (Bitcoinul poate fi păstrat chiar în telefonul dumneavoastră, sau un pe un cripto-portofel de mărimea unui USB stick).
❗️ Dacă dorești să investești, să cumperi sau să vinzi crypto în Moldova. Singura modalitate sigură, legală și oficială de a procura Bitcoin, precum și altă criptovalută, îți oferă compania CoinBank.